HR EN
  • image
  • image
  • image
Previous Next
Često postavljana pitanja

Kroz naš rad uspješno smo odgovorili na tisuće pitanja koja su nam postavili naši korisnici. Nisu nas namučila ni teška pitanja ni ona lagana. No, najveći trud smo trebali uložiti u razbijanje stereotipa i iluzija o rješenjima koja na papiru možda izgledaju dobro, ali u stvarnosti ne funkcioniraju ili su im karakteristike bitno drugačije od onoga što piše na papiru. Papir trpi svakojaka objašnjenja, no bez iskustvene metode ne ulazimo u poslove u kojima su „rizik” i „greška” riječi koje nitko ne želi čuti. Stoga smo ovdje naveli par pitanja koja smo često čuli, a koja zahtijevaju objašnjenje kako se ne bi donosili krivi zaključci koji utječu i na funkcionalnost i cijenu sustava.


VIDEONADZOR

Ovo pitanje je najbolje objasniti preko primjera s gumama za automobile. Je li bolja guma koja može voziti 300 km/sat od one koja može voziti 230 km/sat? Načelno, ona je bolja, no pitanje je imate li automobil i ceste po kojima možete voziti 300 km/sat. Slično tome, da bi imali koristi od kamere s 650 TV linija trebate imati monitor i snimač koji podržavaju istu rezoluciju. Postoje mnogi drugi parametri koji su bitniji od broja TV linija te se kamera bira prema specifičnim uvjetima u kojima će raditi.
Odgovor je sličan odgovoru na pitanje je li bolji trkač koji trči na 100 metara ili onaj koji trči maraton – svaki od njih će pobijediti u trci na svojoj stazi. Kamere s većom rezolucijom daju puno veću jasnoću detalja (puno ćete lakše prepoznati registraciju na udaljenom automobilu, bolje ćete vidjeti izraz lica osobe za pultom), no istovremeno su osjetljivije na promjene u uvjetima osvjetljenja i zauzimaju puno više mjesta za pohranu podataka što iziskuje dodatni trošak. Ponekad je bolje rješenje imati 2 kamere od 1 MP, nego jednu od 5 MP.
Kvaliteta kamere ovisi o kvaliteti korištenog objektiva, vrsti i veličini senzora, načinu obrade slike unutar kamere i vrsti kompresije. To vrijedi i za analogne i za IP kamere. Dakle, ne postoji jednoznačan odgovor na to pitanje. IP kamere su svakako bolje za uvjete gdje treba vrlo visoka rezolucija slike kako bi se mogli vidjeti sitni detalji, primjerice u kockarnici gdje želite vidjeti koriste li igrači na udaljenom stolu neke nedozvoljene trikove. IP sustavi imaju puno veće sposobnosti integracije s drugim sustavima te su jednostavniji za proširenje.