HR EN
  • image
  • image
  • image
Previous Next

Cijene

„Tko štedi na čavlima ostat će bez potkove“ stara je poslovica koja vrijedi i u integraciji rješenja tehničke zaštite i komunikacijskih rješenja. Ukupna kvaliteta i cijena instaliranog rješenja sadrži nekoliko bitnih elemenata koje treba promatrati kroz duže vremensko razdoblje i uzeti ih u obzir kako bi dobili procjenu koristi, rizika i ukupnog troška za spomenute sustave:  
 
  • KABLIRANJE – kabliranje je početni korak u izvođenju sustava i bitan u tome što loše izvedeno kabliranje može negativno utjecati na rad sustava (interferencije, nedovoljni presjeci kabela, loše izvedeni spojevi,...) na način da je vrlo teško pronaći stvarni uzrok problema. Trošak kvalitetno izvedenog kabliranja je u pravilu vrlo sličan kod većine ponuđača.
  • KVALITETA I KARAKTERISTIKE POJEDINIH ELEMENATA – ovaj trošak može bitno odstupati ovisno o odabranom rješenju, funkcionalnosti, kvaliteti izvedbe, proizvođaču i drugim elementima koje je nemoguće međusobno uspoređivati putem njihovih specifikacija. Neke kamere daju odličnu sliku 10 godina, a druge 1 godinu. Vrhunski detekori pokreta detektiraju kretanje u 98% podučja koje pokrivaju, a oni osrednji u 65%. Neke kamere će raditi inteligentnu videoanalizu slike kako bi detektirale neuobičajeno ponašanje (npr. vožnju u suprotnom smjeru) dok će one jednostavnije izazvati alarm već pri njihanju grane na vjetru. Veliki broj čimbenika utječe na cijenu te su stoga i razlike u cijenama značajne.
  • IMPLEMENTACIJA SUSTAVA – ovaj dio možete usporediti s kuharima koji pripremaju jelo od istih namirnica. Neki će poslužiti jelo koje je bljutavo i napola gotovo, dok će drugi pripremiti vrhunski obrok u kojem ćete uživati. U oba slučaja Vi birate kuhara koji će Vam pripremiti jelo. Ovo je izuzetno bitan korak budući da se u ovoj fazi određuje stvarna funkcionalnost i pouzdanost sustava. Uzalud su vrhunski elementi ukoliko slika na kameri nije izoštrena, ukoliko je detektor postavljen na krivo mjesto pa izaziva lažne alarme i propušta prave i ako Vam se ujutro rampa neće podići kad ulazite na parking zato jer pada kiša.
  • ODRŽAVANJE SUSTAVA – svaki sustav osim redovitog održavanja, koje utječe na pouzdanost i trajnost sustava, zahtijeva i dodatne promjene poput nadogradnje novih elemenata, dodavanja novih funkcionalnosti, zamjene oštećenih dijelova i drugih hitnih intervencija. Vrlo često je brzina rješavanja zahtjeva izuzetno bitna te tu treba voditi računa i o dostupnosti opreme i ljudi te mogućnosti dodavanja novih funkcionalnosti. Svi ovi elementi utječu na stvarni trošak održavanja sustava uz samu cijenu dodatnih elemenata.
  • POTEŠKOĆE – ovisno o samom objektu i vrsti poteškoće koja se dogodila troškovi mogu biti zanemarivi (neispravna kamera u skladištu koje se trenutno ne koristi) ili toliko veliki da ih je gotovo nemoguće izmjeriti (zatvaranje hotela usred sezone zbog neispravnosti sustava vatrodojave). Neke od posljedica nepouzdanog rada sustava mogu biti: veća mogućnost ljudskih žrtava, nastanak veće materijalne štete, prekidi radnih procesa, trošak nepotrebnih intervencija, gubitak vremena, gubitak povjerenja klijenata, gubitak poslova koji su trebali biti napravljeni u kritično vrijeme, stvaranje stresa kod zaposlenika i trošak zamjene pouzdanijim rješenjem. Ovisno o poslu kojim se bavite možete najbolje zaključiti ima li ova komponenta potencijalnog troška mali ili veliki utjecaj na Vas.
Troskovi 2