HR EN

Programi konf.sustavi 945x201


 

Konferencijski sustavi

Konferencijski sustavi se koriste unutar većih prostora kad je potrebno komunicirati prema većem broju sudionika. Oni služe kako bi pojedinci mogli predstaviti svoje izlaganje drugim sudionicima konferencije putem tehničkih uređaja kao što su mikrofoni, zvučnici, slušalice ili videozid.Slika konf.dvorane

Složenost opreme koja se koristi za ovu namjenu raste ovisno o veličini prostora, broju sudionika, vrsti i broju uređaja koji će se koristiti pri prezentaciji, potrebi za prevođenjem i nizu drugih faktora. Sustavi nalaze svoju primjenu u gotovo svim prostorima namijenjenim za sastanke, većim dvoranama za konferencije, učionicama na fakultetima i drugim prostorijama.

Konferencijski sustav sačinjavaju:

  • Centralna oprema

Centralna oprema, kao srce sustava, nam služi za međusobno povezivanje svih jedinica sustava u jednu cjelinu, a istodobno sadrži algoritme za obradu informacija i logičke postavke za kontroliranje cijeloga sustava. Najčešće nam centralna oprema sadrži i ulazni miksetu za mješanje različitih govornih ili audio zapisa, kao i algoritme za sprječavanje pojave mikrofonije.

  • Delegacijski i predsjedavajući pultovi s mikrofonima i pratećim elementima

Delegacijski pultovi (stanice) su kompletni uređaji koji služe za primanje audio informacija, kao i za slanje informacija u konferencijski sustav. Same stanice rade na principu "master/slave" gdje jedna predsjedavajuća stanica ima prvenstvo nad svim ostalima. U praksi to znači da se delegati javljaju za riječ, a predsjedavajući u bilo kojem trenutku može oduzeti ili dati pravo govora.

  • Sustav za reprodukciju glazbe i govora

Sustav za reprodukciju govora i glazbe se, ovisno o potrebama, sastoji se od pojačala i zvučnika, a ponekad samo slušalica, što ovisi o vrsti i namjeni konferencijskoga sustava. Ovisno o veličini prostora te drugim specifičnostima koristiti se mogu jednostavniji analogni sustavi ili složeniji digitalni sustavi. Projektanti sustava će svakako uzeti u obzir sve relevantne podatke kako bi napravili optimalan sustav u skladu s karakteristikama prostora i željama investitora.